4-timmars arbetsvecka [The 4-Hour Workweek] av Tim ferriss – Boksammanfattning

Många människor vill kunna gå i pension som miljonärer, men egentligen är det inte själva miljonerna de längtar efter; det de vill ha är miljonärslivsstilen. De vill kunna resa, lära sig nya färdigheter och spendera sin tid på vad de vill istället för att arbeta. Det finns två skolor av tankar om hur man kan uppnå denna livsstil:

 • ”Deferrers” följer det konventionella systemet att arbeta i 30-40 år av sina liv och sedan gå i pension. De använder upp sina mest produktiva år på att arbeta och antingen tar pengarna slut eller så vet de inte vad de ska göra med pengarna när de går i traditionell pension.
 • ”The New Rich” lever den ”pensionerade” livsstilen genom hela sina liv genom att växla mellan perioder av arbete och nöje. Deras mål är att spendera så lite ansträngning och tid som möjligt för att tjäna så mycket pengar som möjligt.

”Den 4-timmars arbetsveckan” lär dig hur du kan leva den andra livsstilen. ”Den 4-timmars arbetsveckan” (4HWW) är en specifik version av ”The New Rich” livsstilen där du skapar ett företag kallat ”muse” som genererar pengar utan att ta upp mycket tid.

Du kan uppnå 4HWW-livsstilen genom att följa en fyrstegsprocess med akronymen DEAL: definiera, eliminera, automatisera, befria. Först kommer du att definiera vad du vill spendera din tid på. Sedan kommer du att frigöra den tiden genom att eliminera onödiga aktiviteter och effektivisera ditt 9-5 jobb och liv. Därefter kommer du att automatisera ditt 9-5 jobb och sysslor och skapa ditt ”muse”. Slutligen, när ditt ”muse” genererar tillräckligt med pengar, kan du lämna ditt 9-5 jobb och göra allt du har definierat.

I grund och botten handlar boken om att hitta sätt att arbeta effektivt och skapa en inkomstkälla som inte kräver att du spenderar en stor del av din tid och energi. Genom att följa de fyra stegen kan du skapa mer frihet och flexibilitet i ditt liv och uppnå den livsstil du önskar.

Steg 1 – Definiera dina drömmar

Det första steget för att leva en 4HWW-livsstil handlar om att adressera dina rädslor och definiera vad du vill göra. Hantera rädslor När du har omfamnat tanken på en New Rich-livsstil är det dags att ta reda på vad som kan hålla dig tillbaka – för de flesta är det rädsla för osäkerhet. Människor är så rädda för det okända att de väljer att vara olyckliga istället, eftersom de åtminstone vet hur det är.

För att bedöma hur mycket dina rädslor håller dig tillbaka, överväg:

För att komma över dina rädslor, när du överväger att göra något (som att lämna ditt jobb), fråga dig själv: Vad är det du inte gör för att du är rädd? Vad går du miste om genom att inte göra dessa saker? Varför gör du inte dessa saker?

Tidpunkten är inte ett legitimt svar. Det kommer aldrig att finnas en perfekt tid att göra någonting. Om svaret är rädsla, gå vidare till nästa uppsättning frågor.

Vad är det absolut värsta som kan hända? Om det värsta hände, hur skulle du fixa det? Vad är det mest troliga som skulle hända? (Det är inte det värsta.)

Om du ville återgå till hur allting var innan du gjorde en förändring, hur skulle du göra det? När du vet exakt vad du oroar dig för kommer det att verka mindre skrämmande och lättare att hantera.

De saker vi är mest rädda att göra tenderar att vara de saker som är viktigast eller mest givande att göra.

Steg 2 – Definiera din personliga New Rich-livsstil

Nästa steg är att definiera hur den idealiska 4HWW-livsstilen skulle se ut för dig. Gör detta genom att skapa en ”dreamline” – en tidsplan tillämpad på en dröm. Här är två allmänna saker att tänka på när det gäller dreamlining:

Du kan skapa dreamlines för tre, sex eller tolv månader åt gången.

Det är lättare att genomföra stora saker än medelstora. De flesta siktar på att göra genomsnittliga saker eftersom de verkar mer uppnåeliga. Därför finns det mer konkurrens på medelnivån än på toppnivån. Dessutom är medelstora saker inte lika inspirerande som stora saker, så de kommer inte att motivera dig på samma sätt som ett stort projekt skulle göra.

Fråga dig själv bara en fråga – vad finner du spännande? Fråga inte dig själv vad som skulle göra dig lycklig – lycka är vagt och förändras från dag till dag. Att söka lycka kan leda till självbelåtenhet eller uttråkning.

Här är de sju stegen för att skapa en dreamline:

 1. Skriv ner fem saker för var och en av följande: saker du vill ha, göra och vara. De bör vara specifika.
 2. Översätt punkterna på listan för att vara till konkreta åtgärder. Om du till exempel vill vara väl läst kan en åtgärd vara att läsa specifika böcker.
 3. Välj dina fyra viktigaste drömmar från de femton du skrev ner.
 4. Räkna ut den månatliga summa pengar du skulle behöva för att uppnå alla fyra drömmar. Om din dröm är ett engångsmål, dela den totala kostnaden med dreamlinens tidslinje.
 5. Lägg till 30% på det beräknade beloppet för att ta hänsyn till sparande och motgångar. Detta blir din ”Målade månatliga inkomst” som du kommer att uppnå i senare steg.
 6. Kom upp med tre åtgärder för varje dröm. Den första ska du göra idag, den andra imorgon och den tredje dagen efter.
 7. Påbörja den första åtgärden för alla dina drömmar just nu.

Steg 3 – Eliminera aktiviteter som slösar bort din tid

Eliminera saker som tar upp tid som du hellre skulle använda till något annat. Sluta göra oviktiga saker och lära dig oanvändbar information, och minska tiden som spenderas på e-post, samtal och möten. Slutligen, om du är anställd, övergå till distansarbete så att du har full kontroll över din egen tidtabell.

Gör bara viktiga saker: Effektivitet innebär inte nödvändigtvis effektivitet De flesta av oss närmar oss troligen våra uppgifter och sysslor genom att hantera vår tid, prioritera och hitta effektiva sätt att få saker gjorda. Men det bästa sättet att spara tid är att bara göra saker som betyder något och sluta göra allt som inte gör det. Här är två principer att ha i åtanke:

80/20-regeln (Paretos princip). Denna regel säger att 80% av resultaten kommer från 20% av ansträngningen. Om du slutar göra vissa av dina aktiviteter kommer du bara att ha en liten eller obetydlig effekt på dina resultat.

Till exempel, föreställ dig att du säljer tidningar. 80% av dina beställningar kommer från 20% av dina kunder. Om du helt ignorerar kunder som inte tillhör topp 20% kommer du att förlora kunder. Men du behåller fortfarande 80% av dina beställningar, och du kan använda all tid du sparar till att göra något annat som ger dig pengar eller till att följa din drömtidslinje.

Parkinsons lag. Denna lag säger att en uppgift kommer att ta upp så mycket tid som du ger den, och ju mer tid du ger den, desto viktigare kommer den att verka.

Till exempel, om du har fem dagar på dig att skriva en uppsats, kommer det att ta dig fem dagar. Om du har två timmar kommer du att klara det på två timmar.

För att sluta göra saker som inte är viktiga, tillämpa båda lagarna – gör bara de 20% av dina uppgifter som ger dig mest avkastning, och ge dig själv korta tidsfrister för dessa uppgifter.

Ignorera utdragna eller oanvändbara informationer Ignorera tidningar, radio och TV – alla medier. Om något viktigt händer som kommer att påverka dig kommer du att få höra det från någon annan. Om du behöver lära dig om något, be andra människor som redan kan om ämnet att sammanfatta det för dig. Om du inte har en vän som kan ge råd om ämnet, få en kort översikt av ämnet genom att läsa en bok om det och kontakta sedan experter och ställa bra frågor.

Eliminera arbetsuppgifter som kräver godkännande. Arbetsuppgifter som kräver godkännande kan ta upp mycket tid, oavsett om du är anställd eller företagare. Det bästa sättet att hantera dessa typer av uppgifter är att skapa regler eller en algoritm som täcker så många situationer som möjligt.

Hur man övergår till distansarbete När du arbetar på distans behöver du inte fysiskt rapportera till ett kontor i 40 timmar i veckan. Så länge du får ditt arbete gjort kommer ingen att veta hur lång tid det tog dig att göra det. När du väl arbetar på distans, utför alla dina arbetsuppgifter på så kort tid som möjligt. Använd sedan den tid du har sparat för att arbeta med din ”muse” (en specifik typ av verksamhet) eller göra något roligt.

Det finns två metoder för att övergå till distansarbete: femstegs- och timglasmetoden.

Femstegsmetoden. Här är stegen:

 1. Gör dig själv mer värdefull för ditt företag. Om de har investerat tid eller pengar på att utbilda dig kommer de vara mer tveksamma att förlora dig.
 2. Bevilja dig själv sjukledighet i två dagar och arbeta hemifrån. Var mycket mer produktiv än du någonsin är på kontoret och håll en lista över hur mycket du har åstadkommit. Detta är också bra träning inför att arbeta på distans och kommer att hjälpa dig att lösa eventuella logistiska eller tekniska problem.
 3. Föreslå distansarbete till din chef. Framställ begäran som ett bra affärsbeslut (du var superproduktiv eftersom du inte var på kontoret) och betona att det bara är en provperiod och att din chef kan ändra sig när som helst.
 4. Prova på distansarbete. Var mycket mer produktiv under dina distansdagar än under dagarna på kontoret. Det bör vara lätt att vara mer produktiv utan övervakning eftersom du nu vet hur du kan dra nytta av steget E (Eliminera). Försök att genomföra provperioden under en tid då du är oumbärlig för företaget.
 5. Förläng provperioden. Fortsätt förlänga provperioden tills din chef har godkänt heltidsdistansarbete.

Timglas. Det finns tre steg i Timglasmetoden:

 1. Arbeta på distans på heltid i två veckor. Hitta en anledning att lämna kontoret (till exempel personliga skäl) och meddela din chef att du vill fortsätta arbeta under den tiden. Var extra produktiv under dessa två veckor.
 2. Återgå till delvis distansarbete. Utför steg c och d i femstegsmetoden.
 3. Förläng provperioden, precis som i steg E (Eliminera) i femstegsmetoden.

Steg 4 – Automatisera tidskrävande aktiviteter

Nästa steg för att leva en livsstil enligt 4HWW är att automatisera allt du inte vill göra. På så sätt kan du spendera din tid på vad du än vill samtidigt som du fortsätter att få in pengar. För att göra detta kommer du att anställa en virtuell assistent, starta din ”muse” och sedan automatisera din ”muse”.

Skaffa en virtuell assistent (VA) Du bör skaffa en virtuell assistent (VA) oavsett om du är anställd eller företagare, och oavsett om du tror att du behöver en eller inte. Genom att få en VA lär du dig att hantera, du lär dig värdet av din egen tid och förstärker steget E (Eliminera) – om du är tveksam till att eliminera något, kommer du att släppa det när du måste betala någon för att göra det.

Uppgifter som du delegerar till din VA bör vara viktiga, tidskrävande, specifika och lämpade för distansarbete. När du delegerar: Ge enkla, specifika instruktioner och be din VA att återge dina instruktioner för att bekräfta tydlighet. Be din VA att återkomma till dig inom några timmar med en statusuppdatering. Ge korta tidsfrister i enlighet med Parkinsons lag. Om du skickar mer än en uppgift åt gången (skicka inte mer än två), ange vilken som är prioritet för VA:n.

Du kanske undrar om säkerhetsbekymmer, och den goda nyheten är att missbruk av information är ovanligt. När

det händer är det möjligt att åtgärda. För att skydda dig själv, hitta en VA genom en byrå som har höga säkerhetsstandarder, be din VA att använda kredit istället för betalkort (det är enklare att återbetala kreditkortsavgifter än debetavgifter) och använd olika lösenord för alla dina inloggningar.

Du kanske undrar om säkerhetsbekymmer, och den goda nyheten är att missbruk av information är ovanligt. När det händer är det möjligt att åtgärda. För att skydda dig själv, hitta en VA genom en byrå som har höga säkerhetsstandarder, be din VA att använda kredit istället för betalkort (det är enklare att återbetala kreditkortsavgifter än debetavgifter) och använd olika lösenord för alla dina inloggningar.

Steg 5 – Hitta din ”muse”

Nu när du har övat på att hantera din VA kommer du att starta en specifik typ av företag som författaren kallar en ”muse”. Målet med detta företag är inte att göra världen bättre eller att generera massor av pengar så att du kan sälja företaget om tjugo år. Målet är helt enkelt att tjäna pengar med så lite tid och ansträngning som möjligt – ”musen” ska sköta sig själv.

Det finns tre steg för att skapa en automatiserad ”muse”. Tillverka inte någon produkt förrän du har slutfört alla tre stegen:

 1. Brainstorma nischmarknader. Välj en marknad innan du väljer en produkt så att du vet att det kommer att finnas efterfrågan på din produkt. Välj en nischmarknad specifikt eftersom det kommer att vara mindre konkurrens och det kommer att vara billigare att annonsera. Det måste finnas en tidning som betjänar den marknaden (för annonsering) och du måste vara en del av marknaden (på det sättet kommer du att veta vad marknaden vill ha). Till exempel, om du är en idrottare kan du välja kampsportutövare som din marknad.
 2. Brainstorma produkter. Kom på möjliga produkter som skulle betjäna de nischmarknader du brainstormade ovan. Det bästa alternativet är att sälja en informationsprodukt som du själv skapar (du behöver inte vara en expert, du behöver bara veta mer om ämnet än dina kunder). Informationsprodukter är idealiska eftersom de är billiga och snabba att skapa, kan ha en stor markering och är svåra att kopiera eller förfalska.
 3. Testa dina produktidéer. Studera din konkurrens så att du kan hitta ett sätt att göra din produkt annorlunda och skapa sedan en annons som framhäver varför din produkt är annorlunda. Sedan börjar du annonsera och ”sälja” din produkt. (Eftersom du inte faktiskt har produkter ännu kommer du inte att kunna sälja något; du kommer bara att sätta upp en försäljningsstruktur för att se hur många människor som är intresserade. Så länge du inte samlar in betalningsinformation är detta lagligt.)

Efter testningen beräkna om din ”muse”-produkt var lönsam genom att jämföra hur mycket du spenderade på den.

Steg 6 – Automatisera din ”muse”

När du har kommit på en produkt och startat ditt ”muse”-företag behöver du göra övergången från att driva ditt ”muse” till att ha ditt ”muse” som sköter sig självt. Det finns tre faser av automatisering baserat på försäljning:

Fas 1: Du har skickat 0-50 produkter totalt. I denna första fas gör du allt själv, inklusive att prata med kunder, ta emot beställningar, packa och skicka. Justera din webbplats och annonser med hjälp av det du har lärt dig från samtal med kunder och se över möjligheten att få ett handelskonto hos en mindre bank för att vara redo för fas 2.

Fas 2: Du skickar färre än tio produkter per vecka. Under denna fas är du fortfarande involverad, men du kommer att anlita ett lokalt orderfyllningsföretag. Medan du forskar om orderfyllningsalternativ fortsätter du att göra allt själv. När du har någon som är ansluten (med låga avgifter och netto-30 betalningsvillkor), ge dem svaren på de vanligaste frågorna som du har satt upp på din webbplats och alla de frågor du redan har stött på, så att de effektivt kan ta emot kundbeställningar och frågor.

Fas 3: Du skickar mer än 20 produkter per vecka. I denna fas bör du sträva efter fullständig automatisering. Det finns två steg:

Forskning och anslutning till ett stort orderfyllningsföretag som hanterar allt som har att göra med beställningar, en kreditkortsbetalningstjänst och ett callcenter om du vill ta emot telefonsamtal för beställningar. Välj helst företag som redan samarbetar för att undvika eventuella kommunikationsproblem.

Steg 7 – Befria dig från råttloppet

Det sista steget för att leva 4HWW-livet är att uppnå de drömmar du definierade i steg D (Definiera). Du kommer att lämna ditt jobb utanför ”muse”-företaget, ta ”mini-pension” och anpassa dig till din nya livsstil.

Hur du lämnar ditt jobb När ditt ”muse”-företag är igång behöver du inte längre inkomsten från ditt 9-5-jobb och du kan säga upp det för att skapa ännu mer fri tid för dig själv.

Du kanske har vissa reservationer inför att säga upp dig. Troligtvis är de alla baserade på rädsla. Här är några vanliga rädslor i samband med att säga upp sig från ett jobb och hur du kan mildra dem:

Minska interaktionen med kunder och minska din kundbas. Kunder köper dina produkter, men de tar också upp din tid, så du vill effektivisera den.

Lämna en kommentar