Vad är affiliate-marknadsföring och hur kan man tjäna pengar på det?

Affiliate-marknadsföring är innebär att du du tjänar provision genom att marknadsföra andras produkter eller tjänster och skicka potentiella kunder till deras webbplatser. Det har blivit en populär metod för att tjäna pengar online.

Att komma ihåg om affiliate-marknadsföring

 • Samarbeten och provision: Du samarbetar med företag och tjänar provision på försäljning genom dina marknadsföringsinsatser.
 • Kvalitativt innehåll och förtroende: Skapa högkvalitativt innehåll för att bygga förtroende hos din publik och öka chansen att de genomför köp via dina affiliatelänkar.
 • Spårning och analys: Använd spårning och analysverktyg för att optimera din marknadsföringsstrategi och fokusera på de mest framgångsrika kanalerna och produkterna.

Vad är affiliate-marknadsföring?

Affiliate-marknadsföring är en form av prestationbaserad marknadsföring där du som affiliatemarknadsförare (affiliate) får betalt för att marknadsföra andras produkter eller tjänster. Du fungerar som en mellanhand mellan företaget som erbjuder produkterna och din publik som kan vara potentiella kunder. Ditt mål är att locka trafik och generera försäljning genom att marknadsföra produkterna på dina egna marknadsföringskanaler, såsom en blogg, webbplats, sociala medier eller e-postlista.

Hur fungerar affiliate-marknadsföring?

Affiliate-marknadsföring involverar vanligtvis följande parter:

Affiliaten (du): Du registrerar dig hos ett affiliate-nätverk eller direkt hos företag som erbjuder affiliatemarknadsföringsprogram. Du väljer produkter eller tjänster som du vill marknadsföra och får tillgång till unika affiliatelänkar eller kampanjkoder.

Företaget (annonsören): Företaget erbjuder produkter eller tjänster som de vill marknadsföra och locka nya kunder till. De skapar affiliatemarknadsföringsprogram där de erbjuder provision eller ersättning till sina affiliates för att generera försäljning eller andra önskade handlingar.

Kunderna: Dina besökare eller följare som är potentiella kunder för företagets produkter eller tjänster. Genom att marknadsföra relevanta erbjudanden till dem försöker du övertyga dem att genomföra köp eller andra handlingar.

Så här fungerar processen:

 1. Du väljer produkter: Som affiliatemarknadsförare väljer du produkter eller tjänster som är relevanta för din målgrupp och nisch. Det kan vara allt från mode, hälsa, teknik, resor till utbildning och mycket mer.
 2. Du får unika affiliatelänkar: När du anmäler dig

till ett affiliatemarknadsföringsprogram tillhandahålls du unika affiliatelänkar eller kampanjkoder. Dessa länkar eller koder spårar trafiken och försäljningen som genereras från dina marknadsföringsinsatser.

 1. Marknadsföring och trafikgenerering: Du marknadsför produkterna på olika sätt för att locka trafik och potentiella kunder till dina affiliatelänkar. Det kan inkludera att skapa kvalitativt innehåll på din blogg eller webbplats, använda sociala medier för att sprida information om erbjudandena, skicka e-postmarknadsföring eller använda betald annonsering för att nå en bredare publik.
 2. Besökare klickar på länkar: När dina besökare eller följare klickar på dina affiliatelänkar omdirigeras de till företagets webbplats eller produktsida. Det unika spårnings-ID:t i länken identifierar att det är du som har hänvisat besökaren.
 3. Önskade handlingar och försäljning: Om en besökare genomför en önskad handling, till exempel att göra ett köp, registrera sig för en tjänst eller fylla i en formulär, genereras en försäljning. Företaget spårar dessa handlingar och du får en provision eller en del av försäljningen som en ersättning för ditt marknadsföringsarbete.

Varför har affiliate-marknadsföring blivit populärt för att tjäna pengar online?

Affiliate-marknadsföring erbjuder flera fördelar för både affiliaten och företaget:

Fördelar för affiliaten:

 • Lågt startkapital: Du behöver inte investera mycket pengar för att komma igång med affiliate-marknadsföring. Det kräver oftast bara en webbplats eller en närvaro på sociala medier.
 • Ingen produktutveckling: Du behöver inte skapa egna produkter eller tjänster. Du kan fokusera på marknadsföring och låta företagen ta hand om produktutveckling, lagerhållning och kundservice.
 • Flexibilitet och skalbarhet: Du kan välja vilka produkter eller tjänster du vill marknadsföra och anpassa dina kampanjer efter dina intressen och målgrupp. Dessutom kan du utöka dina marknadsföringsaktiviteter och samarbeta med flera företag för att öka din inkomst.

Fördelar för företaget:

 • Ökad exponering: Genom att använda affiliates kan företaget nå en bredare publik och öka sin synlighet och varumärkesexponering.
 • Resultatbaserad betalning: Företaget betalar endast för faktiska försäljningar eller önskade handlingar som genereras av affiliaterna. Det minskar risken för företaget och ger dem mer säkerhet när det gäller marknadsföringsbudgeten.
 • Målinriktad marknadsföring: Genom att samarbeta med relevanta affiliates kan företaget rikta in sig

Olika sätt att tjäna pengar online med affiliate-marknadsföring

Det finns flera sätt att tjäna pengar online genom affiliate-marknadsföring. Här är några vanliga metoder:

Provisionsbaserad försäljning: Det vanligaste sättet att tjäna pengar som affiliatemarknadsförare är genom provision på försäljningar. När någon från din publik klickar på din affiliatelänk och genomför ett köp får du en procentuell andel av försäljningen som provision. Ju fler försäljningar du genererar, desto mer kan du tjäna.

Pay-per-Click (PPC): Vissa företag erbjuder ersättning baserad på antalet klick som genereras från dina affiliatelänkar. Du får betalt för varje besökare som klickar på din länk, oavsett om de gör en köp eller inte. Detta är vanligt inom vissa branscher, som till exempel rese- eller informationsprodukter.

Abonnemangsmodell: Vissa företag erbjuder återkommande provision på prenumerationsbaserade tjänster. Om du hänvisar en kund som prenumererar på en tjänst, får du en provision varje gång de betalar sin månatliga avgift. Detta kan ge dig en stabil inkomst över tid.

Lead-generering: Ibland kan du tjäna pengar genom att generera kvalificerade leads för företag. Istället för att kräva att besökare gör en direkt försäljning, får du betalt för varje besökare som fyller i en formulär eller registrerar sig för en tjänst. Detta är vanligt inom vissa branscher, som försäkringar eller lån.

Produktrecensioner och rekommendationer: Att skapa kvalitativa produktrecensioner och rekommendationer kan vara ett effektivt sätt att tjäna pengar som affiliatemarknadsförare. Genom att ge ärliga och användbara bedömningar kan du övertyga dina läsare eller följare att köpa produkten genom din affiliatelänk.

Innehållssponsring: Ibland kan företag betala för att synas i ditt innehåll, till exempel genom att sponsra en bloggpost eller ett socialt medieinlägg. Detta kan ge dig en engångsersättning för att marknadsföra deras produkt eller tjänst.

Partnerprogram: Vissa företag erbjuder partnerprogram där du kan tjäna pengar genom att hänvisa andra affiliatemarknadsförare till företaget. Du får en andel av de intäkter som dina hänvisade affiliater genererar.

Det är viktigt att komma ihåg att olika företag och branscher kan erbjuda olika sätt att tjäna pengar som affiliatemarknadsförare. Det är också möjligt att kombinera flera metoder för att diversifiera din inkomstkälla. Var noga med att läsa och förstå villkoren och ersättningen för varje affiliatemarknadsföringsprogram du deltar i.

Är det svårt att komma igång med affiliate marknadsföring?

Att komma igång med affiliate-marknadsföring kan vara utmanande, men det är inte omöjligt. Här är några faktorer att överväga:

Kunskap och förståelse

För att lyckas behöver du förstå koncepten och strategierna bakom affiliate-marknadsföring. Det kan vara till hjälp att göra forskning, läsa guider och delta i utbildningar för att lära dig om de bästa metoderna och bästa praxis.

Val av nisch och produkter

Det är viktigt att välja en nisch och produkter som intresserar dig och som du har kunskap om. Genom att välja en nisch som du är passionerad för kommer det att vara lättare att skapa kvalitativt innehåll och attrahera en engagerad publik.

Bygga en plattform

Du behöver en plattform för att marknadsföra produkterna, såsom en blogg, webbplats eller en stark närvaro på sociala medier. Det tar tid och arbete att bygga upp en publik och få trafik till din plattform, så vara tålmodig och uthållig.

Kvalitativt innehåll

Att producera relevant och engagerande innehåll är avgörande för att locka och behålla din publik. Du måste vara beredd att skapa regelbundet och högkvalitativt innehåll, såsom produktrecensioner, jämförelser och informativa artiklar, för att bygga förtroende och attrahera besökare.

Marknadsföring och trafikgenerering

Du behöver kunna marknadsföra dina affiliatelänkar och generera trafik till din plattform. Det finns olika strategier att använda, inklusive SEO, sociala medier, e-postmarknadsföring och betald annonsering. Det är viktigt att lära sig och testa olika metoder för att hitta de som fungerar bäst för din nisch och målgrupp.

Tid och tålamod

Affiliate-marknadsföring är ingen snabbväg till rikedom. Det tar tid att bygga upp en stabil inkomst och det krävs tålamod och uthållighet för att fortsätta arbeta även när resultaten kanske inte är omedelbara.

Det kan alltså vara utmanande att komma igång med affiliate-marknadsföring, men med rätt kunskap, strategi och engagemang kan det vara en lönsam och hållbar metod för att tjäna pengar online.

Lämna en kommentar